Gunlög Rosén
*16/101964
3/42014
Hemsidan ligger kvar som ett minne av Gunlög. Se dödsannons.

Kulturprogram

"Plötsligt, med kläders hjälp, fick publiken uppleva en bit av världen. Gunlög Rosén berättade om glädjen och livslusten, om rikedomen mitt i fattigdomen, om kulturen och vardagslivet."
Gefle Dagblad


Eftersom jag själv är född i Zimbabwe och uppvuxen i Indien talar jag gärna om kulturmötets möjligheter och lustigheter. Jag gör internationella upplevelseprogram för barngrupper, ungdomar, vuxengrupper och pensionärsgrupper, eller för grupper med blandade åldrar. Nedan finner ni förslag på internationella upplevelseprogram som kan anpassas för olika åldrar och sammanhang.

 

Jorden runt
Med hjälp av vår fantasi och klädedräkter och prylar från olika delar av världen ”reser” vi runt jorden och möter både djur och människor. Vi får lära oss hur man sätter på sig en sari, någon får prova en mayaindiandräkt, någon får balansera en kruka på sitt huvud, och vi får fundera över vad vi kan lära oss från andra kulturer. Ett spännande program för alla, oavsett ålder, med buktaleri och andra överraskningar!

OBS! Programmet anpassas efter ålderskategori och önskemål vad gäller innehåll och tidslängd. För barn och ungdomar kan temat vara barns rättigheter eller hur vi är mot varandra - respekt och samhörighet. För ungdomar eller vuxna kan temat vara kulturmöte, att lära av varandra, men fokus kan också läggas på rättvisa/miljö/klimat eller på kyrkornas arbete i världen.

kultur-ladies

 

Balansera
Genom unika klädedräkter möter vi tre kvinnor från tre världsdelar som hjälper oss att se på oss själva. Vad kan vi lära av dem? Hur skulle de se på oss? Den som vill får balansera en kruka på sitt huvud, vi får skratta åt oss själva och söka balansen i våra liv.

 

Vem plockade min banan?
Om världen och rättvisan.
Kul fakta om bananer - hur äter man en banan, hur växer bananen, och ... under vilka arbetsvillkor lever den som plockade min banan? Vi får möta mayaindianer på bananplantagen och vi får besök av ”Bembas mamma, teodlaren”. Om hur deras och våra liv hör samman och hur vi genom våra val i affären kan bidra till att förändra livsvillkoren för andra.

 

Mamma gömde mig i brunnen
Gunlög agerar sin egen barndomskamrat, fiskardottern Mariyammal från Sydindien, som berättar sin spännande livshistoria.

gunlög-namaste

 

KockIndisk afton
Vi får uppleva Indien med alla sinnen. Vi börjar kvällen med att smaka på en indisk buffé, som tillagats i förväg av mig och några frivilliga på plats (kan bytas ut mot indiskt te och snacks). Därefter blir det roligt och intressant om indiskt vardagsliv och kultur, klädedräkter och prylar, sång och dans mm. Fakta varvas med sketcher, egna reflektioner och stå-uppinslag.

 

Sa'ru sari?
Ett kortare, humoristist program om Indien.

 

Världsviktigt
Fakta och sketcher om världen, om rättvisa/orättvisa, fairtrade, kulturmöte, bistånd, hållbarhet och framtid.

 

Möten jag aldrig glömmer
Gunlög berättar om små vardagliga möten med människor som satt spår i hennes liv.


 

 

Brev från en åhörare: "Människor är väldigt lika överallt, det är bara våra förutfattade meningar som håller illusionen uppe om stora och avgörande skillnader oss emellan. Du gör allt för att rasera sådana fördomar med dina föreställningar och har där en väldigt viktig uppgift"