Gunlög Rosén
*16/101964
3/42014
Hemsidan ligger kvar som ett minne av Gunlög. Se dödsannons.

Att skratta åt sig själv är en god börjanIntervju

Självkänsla är att acceptera sig själv som man är, och att möta sig själv med respekt och kärlek. Först när vi kan respektera och älska oss själva kan vi också fullt ut respektera och älska andra - annars mäter vi oss bara med andra människor.

Orden är Gunlög Roséns – kulturarbetare, komiker och föreläsare. I oktober kommer hon till Öppna rum i S:t Eskils kyrka med en föreställning om självkänsla och om att möta sig själv och andra med respekt.

- I min föreställning skojar jag mycket om mig själv och hoppas att de som kommer och lyssnar kan känna igen sig. Att skratta åt sig själv är en god början. Humor är att ta ett steg åt sidan och betrakta sig själv lite utifrån. Humorn hjälper oss att lossa på spärrarna och ta till oss allvaret på ett djupare plan. Med hjälp av självdistans och genom samtal och övningar kan vi tillsammans börja bygga på vår självkänsla.

- En dålig självkänsla kan ta sig olika uttryck. Det är inte bara vår uppväxt utan också den jantekultur vi lever i som bidrar till att vi ofta har negativa tankar om oss själva och en rädsla för att misslyckas, säger Gunlög.

Gunlög menar att vi ofta är snällare mot andra än mot oss själva och att vi ibland behandlar oss själva respektlöst, t ex när vi säger: ”typiskt mig, alltså!” eller ”men det är ju bara vad jag tycker…”. Att leva för andra människor måste också inkludera oss själva. Bland alla dessa människor som jag ska vara snäll emot och behandla väl så finns också jag. Om jag inte tar hand om mig själv så orkar jag inte i längden heller vara god mot andra.

Våga möta dig själv
- För att kunna utveckla en god självkänsla måste man börja med att våga möta sig själv som den man är, säger Gunlög. Att släppa upp allt till ytan, alla känslor, alla negativa tankar. Man måste kunna se sig själv – sina tillgångar och sina brister – och acceptera allt detta. Man måste bejaka sina egna behov och öva sig i att sätta personliga gränser. Först när man lärt sig detta kan man acceptera andra som de är, bejaka andras behov och respektera andras gränser.

Vad är ditt råd till den som vill jobba på sin självkänsla – var börjar man?
- Man kan börja med att skriva ner de negativa tankarna man har om sig själv. Sen kan man tänka: Var har jag fått det här ifrån? Vem sa så om mig – mina föräldrar, syskon, lärare, kamrater? Stämmer det fortfarande? Jag kanske har ändrat mig när jag tänker efter. Eller har dessa negativa tankar blivit självuppfyllande? Kanske kan jag vända på det – det som jag kritiserar mig själv för kanske också kan vara min starkaste tillgång. Kan jag hitta en ny beskrivning av mig själv?

Hämningslös och orädd
Gunlög beskriver sig själv som en optimistisk, engagerad och varmhjärtad människa som alltid är full av idéer som hon är ivrig att genomföra och som alltid vill pröva nya saker.
- Jag är hämningslös och inte rädd för att göra bort mig, säger hon. Jag gillar att klä ut mig och spela olika roller men vågar också vara mig själv och dela med mig av min person.  
Gunlög är uppvuxen i Zimbabwe och i Indien, men bor numera med sin familj i Storvreta norr om Uppsala. De senaste tretton åren har hon frilansat ”med allt som jag tycker är roligt” som hon säger - mer än tusen föreläsningar och kulturprogram i församlingar, skolor och förskolor, kurser och konferenser har det blivit.

Ett av Gunlögs främsta redskap är humorn, men hennes önskan är att hjälpa människor att se och möta sig själva på djupet.
- En man kom fram till mig efter en föreställning och berättade att han inte hade gråtit på trettio år - men inte heller skrattat på djupet. Under föreställningen hade han gjort både och. Så är det - skratt och gråt har samma ursprung. Humor och allvar kan gå hand i hand.

Kortfakta:
Namn: Gunlög
Ålder: 44
Bor: i ett rött hus med grön balkong med man och två tonåringar (äldsta dottern utflugen). I vårt hus bor också mina föräldrar.
Familj: Henrik snart 50, Hanna 21, Simon 19, Jonte 16
Läser: tidningen varje morgon, särskilt utrikesnyheterna
Äter helst: indisk mat
Skrattar åt: min pappa, han har en skön humor och en fantastisk självdistans
Blir upprörd av: att vi inte gör mer, trots medvetenheten om klimathotet
Boktips på temat självkänsla? Astrid Lindgrens böcker!

ur Österhaninge församlingsblad - Intervjuare och artikelförfattare Charlotte Persson