Gunlög Rosén
*16/101964
3/42014
Hemsidan ligger kvar som ett minne av Gunlög. Se dödsannons.

Barnteater och andra program för barn

Barnteater med mycket humor och spännande rekvisita framförd av Gunlög ensam eller av Teatersällskapet Skrattbubblan som är en familjeteater där Gunlög, Hanna, Simon och Jonte är medlemmar. Ibland är vi alla med, ibland några av oss och ibland utökas teatersällskapet med några barn eller ungdomar utanför familjen.

Teatersällskapet Skrattbubblan (eller bara Gunlög) kan också ha en teaterdag då vi tillsammans med barn, ungdomar och/eller vuxna tränar in en teater eller musikal. Rekvisita har vi med oss. Vi avslutar självklart dagen/helgen med ett sjudundrande framförande!

Teatrarna

Här är några av alla de föreställningar vi spelar. Möss kan inte flyga är 45 minuter lång, övriga ca 25-35 min.

Möss kan inte flyga
 Musen Pip är inte rädd för något – förutom att bli lämnad ensam. Varje dag leker han med sin bästa kompis Kvitt. Men den dagen Krax kommer till skogen och blir beundrad av alla förändras allt.

En teater om vänskap som med humor och värme som tar upp ämnen som mobbning, ryktesspridning, svartsjuka, trofasthet och mod! Kan även kopplas till ämnen som funktionsnedsättning och fördomar.
Teatern passar för blandade åldrar.

Vem vill vara min mamma?
Musen är trött på sin mamma som tjatar och ger sig iväg för att hitta en ny mamma. Ni kan gissa hur det slutar. Manus av Jonte.

Prinsessan på ärten
Simons tokroliga variant av den kända sagan. Barn och vuxna skrattar ikapp!

Ella-Bella och Grixon - vad är en kompis?

hjul

En klok-tokig teater om kamratskap med imponerande rekvisita. Manus av Hanna.

Grixon och vindruvorna
en tankeväckande och väldigt rolig teater om att dela med sig. Manus av Simon.

Jag är stor nu!
Kycklingen vill ge sig ut i stora världen. Men många faror lurar runt hörnet.

Musen Mimmi sitter fast
Musen Mimmi som inte är rädd för något kryper in under ett omkullfallet

träd och fastnar. Många går förbi, somliga skrattar, andra kommer med goda råd.

Tre små nalleteatrar
Var ska Nalle sova? + Nasse hittar en stol + Stora och lilla Björn. Korta och roliga sagor om ömhet, hjälpsamhet och mod. Riktar sig till förskolebarn.

nalle

Andra program för barn:

Jorden-runt-program
Med hjälp av vår fantasi och med kläder och prylar från olika delar av världen reser vi runt jordenoch möter människor och djur. Något eller några barn i taget får komma fram och bli utklädda i olika klädedräkter, någon får prova att balansera en korg på sitt huvud, någon får prova att rida på en kamel (i kameldräkten går två vuxna) osv. Jag har även handdockor (djur) som jag buktalar med. Ett varierat och interaktivt program som passar alla åldrar.

Kyrkråttan
Kyrkråttan bor i kyrkan och guidar skolbarn i er egen hemkyrka!

NYHET! Äventyr i Sångskafferiet
Följ med på ett tokroligt sångäventyr med Gunlög och Gustav, upphovsmän
till Lilla och Stora Sångskafferiet! Det blir teater och sång, bra musik och spännande instrument, buktaleri och andra överraskningar. Tid 40 min. 

Inom Uppsala län kan ovanstående föreställning bokas till reducerat pris genom Musik i Uppland. Läs mer på http://www.miu.se/index.php?page=Skolforestallningar

Musikaldag/teaterdag
Jag övar en musikal eller teater tillsammans med barn/ungdomar/barnledare från orten och avslutar dagen med ett framförande. Jag har med rekvisita till alla deltagare. Se artikel från Uppsala Domkyrkoförsamling längst ner på denna sida.

Skapande i grupp
Att med hjälp av drama, lek och samtal sätta igång en skapande tankeprocess hos en barngrupp är något jag tycker är väldigt spännande och roligt. Målet kan vara att en barngrupp, t ex en skolklass, skriver en sångtext (kanske klassens sång), en berättelse eller en teater. Jag är med i processen, inspirerar, fångar upp barnens tankar, sammanställer och renskriver, och gör vid behov en sista finputs på sångtexten eller manuset.

Clown
En enda gång har jag varit clown! Det blev lyckat! Så vågar ni chansa på en oerfaren amatörpajas så kan jag nog tänka mig att återigen medverka som clown på t ex barnavslutning, kalas eller i gudstjänst.

Teater i familjegudstjänsten:

I gudstjänst för stora och små kan jag/vi medverka med:

Här följer exempel på draman som vi tidigare framfört i kyrkorummet (och som jag kan göra antingen tillsammans med medföljande medverkande eller tillsammans med personal från församlingen) :

Baltazar
Ett annorlunda julspel med mycket humor och härlig rekvisita. Boka i tid!

Daniel i lejongropen
Daniel i dåtid och nutid.

noa

Jonas uppdrag
En teatergudstjänst. Jonas smiter från sina kompisar när de är osams. Jonas får höra berättelsen om Jona och inser att Gud behöver honom.

Jag är liten men jag duger! sa åsnan
Ett humoristiskt spel för palmsöndagen eller Första Advent

Ombord på arken
Ett upplevelsespel med sång och roliga upptåg där alla är med som djur på Noas ark. Parallellberättelse som berör barns verklighet idag. Handlar om att våga göra rätt och att våga vara den man är, för alla behövs!

 

HYRA REKVISITA
I vårt rekvisitaförråd finns bland annat över 80 designade handsydda djurdräkter i olika storlekar från en barnopera. Dessa dräkter kan hyras från Gunlög! Det är 23 musdräkter, en kattdräkt i svart päls, 13 hönsdräkter, 14 kycklingdräkter och en fantastisk tuppdräkt samt ytterligare 18 fågeldräkter (uggla, sparv, duvor). Dessutom har vi 3 kameldräkter, 3 lejon och även ett åttiotal dräkter från andra länder samt många andra roliga kläder. Läs mer på min webshop under rubriken Djurdräkter.

Övriga program för barn, se "Kulturprogram" och "Församling".

TEATERPROJEKT
Läs artikeln från Uppsala Domkyrkoförsamlings hemsida:

När man skrattar förstår man mer

Lejonet Lasse, Papegojdetektiven och Apan Arne.

Lejonet Lasse, Papegojdetektiven och Apan Arne.

[2014-02-26 13:43]

I Almtunakyrkan firas gudstjänst på onsdagkvällar istället för söndagar. Ofta på ett lite enklare sätt, med mycket musik och med barn i särskild åtanke. Onsdag 12 mars blir det mässa med teater. Dår får vi möta ett lejon, en apa, en papegojdetektiv och en massa hönor och kycklingar.

Ingrid Skäremo är präst i Almtunakyrkan. Bruna mjukisbyxor och peruk tillhör inte det hon brukar ha på sig i tjänsten, men till den här gudstjänsten blir det helt rätt. Hon förbereder sig för sin roll som Lejonet Lasse i mässan med teater för små och stora onsdagen 12 mars.

Vad handlar teatern/mässan om? 

– Den handlar om att våga och vilja dela. Pjäsen vi spelar handlar om Grisen Grixon, som först inte alls vill dela med sig av sina vindruvor… 

En papegojdetektiv är med, det låter spännande. Vem är det? 

– Papegojan, en ganska dominant och yvig typ, leker detektiv, och går in för det. Antecknar allt, men ser bara det som syns i hennes förstoringsglas… 

 Mässa med teater, varför det?

– Varför inte? Drama, särskilt med roliga djur, är en predikan som går rakt in, och som alla kan förstå, på den nivå som passar ens ålder och läggning. När man skrattar förstår man mer. Sen är det väldigt roligt för oss medverkande också.   

Hur långt i förväg började ni öva? 

– Vi har bara två repetitioner. Gunlög Rosén, som är proffset i sammanhanget (det är förresten hennes son Simon som skrivit pjäsen, när han var 12 år!) spelar den drivande rollen, Grisen Grixon. Vi andra har mindre, men ändå viktiga och roliga roller. Vi har gjort ett sådant här projekt med Gunlög förut och det funkar bra. Vi tycker ju om att leka, det hjälper långt.   

Vilka tycker ni ska komma till gudstjänsten? 

– Alla som vill dela bröd och skratt och allvar. Eller som vill lära sig det…